Vloga vitamina D v boju s COVID-19

Vitamin D ima že dolgo znano, čeprav še vedno ne povsem pojasnjeno vlogo v boju z različnimi vnetnimi procesi. Ker so vnetja pričakovana posledica virusnih okužb dihal, na primer virusa gripe ali novega koronavirusa, se je smiselno vprašati, ali bi uživanje vitamina D pomagalo v boju z boleznijo COVI-19. Opravljeno je bilo več raziskav na to temo. Nekatere so koristi vitamina D potrdile, ne pa vse.

Vitamin D2 v tabletah

Ker je delovanje vitamina D tesno povezano s prisotnostjo kalcija v organizmu in sposobnostjo, da ga telo izrabi, nikakor ne moremo preprosto vzeti določenega števila kapljic in pričakovati določenih rezultatov. Poleg tega je uživanje D vitamina lahko tudi nevarno, zato ga nikakor ne uporabljajmo brez predhodnega posveta z zdravnikom, ki je dobro seznanjen z našim osebnim zdravstvenim stanjem.

Težava pri okužbah pljuč in dihalnih poti

Pri gripi, prehladih in tudi okužbah z novim koronavirusom se praviloma imunski sistem odzove s proizvodnjo protiteles. Ko je teh dovolj, je tujek obvladan, telo pa ostane pripravljeno, oz. imuno na ponovno okužbo. Toda včasih se zaplete.

Pri šibkejših imunskih sistemih, na primer pri majhnih otrocih ali starejših od 65 let, ljudeh s kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen, visok pritisk, kronične bolezni pljuč ali pri kadilcih, je odziv telesa lahko preslab. Pride do pljučnice in ta je smrtno nevarna. Pljučnico je težko zdraviti, zato jo je smiselno vsaj poskusiti preprečiti.

Kako deluje vitamin D?

Osnovna naloga vitamina D je vzdržvanje primernih vrednosti kalcija in fosforja v krvi. Ker pomaga pri izrabi kalcja v organizmu, kalcij pa je osnovni gradnik kosti, neposredno vpliva na krepitev skeletnega sistema in preprečuje ali vsaj upočasnjuje nastajanje osteoporoze. Več raziskav ugotavlja, da ima pomembno vlogo pri vzdrževanju primernga krvnega tlaka, in preprpečavanju nekaterih vrst raka (na prsih, črevesu in prostati) in avtoimumskih bolezni.

Poleti nam D vitamina načeloma ne primanjkuje

Vitamin D3 lahko nastaja v koži pod vplivom UV sevanja iz sončne svetlobe ali pa ga zaužijemo s hrano, oz. prehranskimi nadomestili. V jetrih in ledvicah se pretvori v metabolite, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema na različnih nivojih, ki jih združujemo v tri skupine:

  • krepitev fizičnih preprek, na primer boljše delovanje celičnih sten s tesnenjem spojev,
  • naravna odpornost, značilna za vsakega posameznika,
  • pridobljena odpornost, značilna za vsakega posameznika po preboleni okužbi.

Vitamin D poveča aktivnost antimikrobnih peptidov v celicah, torej delov celic, ki prepoznavajo tujek (vključno z virusi, glivami in bakterijami), mu preprečijo vstop in ga poskusijo onesposobiti. Poskusi na miših so dokazali bistveno upočasnitev razmnoževanja virusa influence, kar seveda daje organizmu več časa za pripravo na spopad z vsiljivcem.

Kemijska formula

Sposobnost telesa za proizvodnjo aktivnega metabolita, ki iz vitamina D nastaja v jetrih in ledvicah z leti pada, kar bi lahko pojasnilo naraščanje zapletov po okužbi z novim koronavirusom z višanjem starosti. Manj telesne aktivnosti in posledično manj časa na soncu ter uživanje nekaterih zdravil (različni antibiotiki, protivnetna zdravila, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, kortikosteroidi, …) prav tako dokazano slabijo delovanje vitamina D. Zato vse več zdravnikov priporoča uživanje vitamina D predvsem osebam v najbolj tveganih skupinah kot so starejši od 65 let, kadilcih in kroničnih bolnikih, torej pri osebah z oslabelim imunskim sistemom.

Med osebe z večjim tveganjem za pomanjkanje vitamina D spadajo vsi, ki živijo v krajih z manj sonca (bliže obema poloma), osebe z motnjami absorpcije živil (Crohnova bolezen, cistična fibroza), osebe v zelo oblačnih krajih in prebivalci zelo onesnaženih mest.

Hkrati so to tudi osebe, ki spadajo v skupine z največjim tveganjem, da ob okužbi z novim koronavirusom razvijejo najtežje simptome.

Pozimi telo proizvede manj vitamina D

Dejstvo, da je zapletov po okužbi z novim koronavirusom bistveno več v času, ko smo manj izpostavljeni soncu, bistveno več kot v poletnih mesecih, krepi teorijo o vplivu vitamina D na potek bolezni COVID-19. Po statistiki ameriškega nacionalnega centra za zdravstveno statistiko v zimskih mesecih kar 70 odstotkov Američanom primanjkuje vitamina D.

Dodatno težavo predstavlja še preprosto in že desetletja staro spoznanje, da sončenje sploh ne velja več za zdravo početje.

Zaključek in opozorilo

Avtorji na tej spletni strani nismo zdravniki, niti ne delamo kliničnih raziskav, zato uživanja dodatnih količin vitamina D, ki lahko v določenih primerih predstavljajo tudi nevarnost, nikakor ne moremo in ne smemo priporočiti. Že dejstvo, da je priporočena količina vitamina D za vsakega drugačna, da je na voljo več vrst vitamina D v obliki prehranskih in medicinskih dopolnil, in da na izkoristek D vitamina vplivajo številni dejavniki, nas mora odvrniti od poseganja po vitaminu D kar tako, na pamet. Že razlike v oblikah vitamina D (npr. D2 ali D3) sploh niso zanemarljive.

Vsekakor pa krepak imunski sitem v primeru okužbe s katerimkoli virusom, vključno s COVID-19, ne more škoditi. Zato priporočamo, da poiščete zdravniški nasvet in skupaj izdelate strategijo krepitve imunskega sistema, vključno s primerno prehrano, dovolj spanja, dovolj gibanja, prekinitvijo slabih življenjskih navad in, da, tudi z morebitnimi prehranskimi dopolnili.